300g telecí (hovězí) kýty
100 - 150g cukety (na kostky)
150 - 200g celeru (na kostky)
1 větší cibule najemno
hrst cizrny (na 8-12 hodin předem namočit)
2 dcl zeleninového vývaru
1 pol.lžíce rajčatového protlaku
kvalitní sojová omáčka
sůl
1 káv.lžička Tahini
čerstvá petrželka a pažitka
kvalitní rostlinný olej
Maso necháme v celku, po celém povrchu nasolíme a necháme půl hodinky odpočinout. Na rozpáleném oleji pak maso ze všech stran opečeme a odložíme bokem. Na stejném oleji pak orestujeme celer, po chvilce přidáme cibuli a cuketu a opět krátce orestujeme.
Nakonec do tohoto základu přidáme rajčatový protlak a trošičku sojové omáčky a podlijeme vývarem....nesolíme, už je osolené maso a sůl je i v sojovce. Promícháme a vložíme zpět maso včetně šťávičky, kterou nám pustilo.
Pod pokličkou dusíme do měkka.
Mezitím si propláchneme namočenou cizrnu a dáme ji vařit. Jakmile je cizrna al dente :), dáme ji v hrnci do dřezu a pustíme do ní studenou vodu, při tom cizrnu jemně mneme prsty až se nám začnou vyplavovat slupky, ale opatrně, ať ji nerozmačkáme.
Když je maso měkké, vyjmeme ho a základ rozmačkáme (používám mačkadlo na bramborovou kaši, ale může se i rozmixovat)...tím se zahustí omáčka a nebudeme potřebovat mouku :)))
Omáčku už nevaříme, přidáme Tahini, podle potřeby přisolíme, vychutíme bylinkami a vmícháme uvařenou cizrnu. Maso naporcujeme a s omáčkou podáváme....my měli s bramborovou kaší (ze sojového mléka :))
Má 4 letá dcera nechtěla ty kuličky v omáčce, že prý je nemá ráda...odnesla jsem její talíř s tím, že je vyndám...místo toho jsem cizrnu vidličkou rozmačkala a talíř jí vrátila....nakonec vylizovala talíř :)
Žádné komentáře:
Okomentovat