Muffiny

Kdo vymyslel muffiny, byl Génius!!!

Muffiny jsou ideální svačinka nejen doma, ale hlavně kamkoli ven…do školy, do práce, na hřiště, na výlet,…..

Stránky

Translate

sobota 6. února 2016

Telecí na celeru s cizrnou

300g telecí (hovězí) kýty
100 - 150g cukety (na kostky)
150 - 200g celeru (na kostky)
1 větší cibule najemno
hrst cizrny (na 8-12 hodin předem namočit)
2 dcl zeleninového vývaru
1 pol.lžíce rajčatového protlaku
kvalitní sojová omáčka
sůl
1 káv.lžička Tahini 
čerstvá petrželka a pažitka
kvalitní rostlinný olej


Maso necháme v celku, po celém povrchu nasolíme a necháme půl hodinky odpočinout. Na rozpáleném oleji pak maso ze všech stran opečeme a odložíme bokem. Na stejném oleji pak orestujeme celer, po chvilce přidáme cibuli a cuketu a opět krátce orestujeme. 
Nakonec do tohoto základu přidáme rajčatový protlak a trošičku sojové omáčky a podlijeme vývarem....nesolíme, už je osolené maso a sůl je i v sojovce. Promícháme a vložíme zpět maso včetně šťávičky, kterou nám pustilo. 
Pod pokličkou dusíme do měkka. 



Mezitím si propláchneme namočenou cizrnu a dáme ji vařit. Jakmile je cizrna al dente :), dáme ji v hrnci do dřezu a  pustíme do ní studenou vodu, při tom cizrnu jemně mneme prsty až se nám začnou vyplavovat slupky, ale opatrně, ať ji nerozmačkáme.

Když je maso měkké, vyjmeme ho a základ rozmačkáme (používám mačkadlo na bramborovou kaši, ale může se i rozmixovat)...tím se zahustí omáčka a nebudeme potřebovat mouku :)))
Omáčku už nevaříme, přidáme Tahini, podle potřeby přisolíme, vychutíme bylinkami a vmícháme uvařenou cizrnu. Maso naporcujeme a s omáčkou podáváme....my měli s bramborovou kaší (ze sojového mléka :))

Má 4 letá dcera nechtěla ty kuličky v omáčce, že prý je nemá ráda...odnesla jsem její talíř s tím, že je vyndám...místo toho jsem cizrnu vidličkou rozmačkala a talíř jí vrátila....nakonec vylizovala talíř :)

Žádné komentáře:

Okomentovat