Muffiny

Kdo vymyslel muffiny, byl Génius!!!

Muffiny jsou ideální svačinka nejen doma, ale hlavně kamkoli ven…do školy, do práce, na hřiště, na výlet,…..

Stránky

Translate

středa 2. března 2016

Kváskový Estonský skořicový kringel


Recept na tuto dobrotu mě zaujal už dávno, trošku jsem si ho vylepšila zdravějšími surovinami...a kdy jindy ho konečně vyzkoušet než právě teď, když se mi doma zabydlel kvásek :)


Těsto:
250g hladké mouky (já jsem dala napůl pšeničnou a rýžovou)
80 ml mléka 
40g aktivovaného kvásku (měla jsem žitný)
30g kakaového másla (rozpustit)
1 vejce
1 pol. lžíce třtinového cukru
špetka soli

Skořicová pasta:
50g másla (změklé v pokojové teplotě)
3 káv.lžičky mleté skořice (kopičky)
3 pol. lžíce Agáve nebo jiné sladidlo

Měkké máslo rozmačkáme vidličkou a propojíme se skořicí a sirupem. 

Těsto:
Ze surovin na těsto vypracujeme pevné těsto a přikryté dáme kynout (toto kváskové těsto bude podle mě potřebovat asi tak 4-5 hodin). Kváskové těsto nestačí přikrýt utěrkou jako kvasnicové (měla jsem v míse, přikryté talířkem).

Já jsem vyzkoušela pomalé kynutí: 

těsto jsem připravila večer a po vypracování nechala kynout hodinu v kuchyni na lince, potom jsem ho na noc (cca na 10 hodin) šupla do lednice a ráno, před odchodem do práce jsem ho vyndala zase na linku. Po příchodu z práce jsem těsto propracovala a začala jsem válet, mazat, krájet,….


  
Když je těsto vykynuté, trošku propracujeme a rozválíme na co nejtenčí plát (příště zkusím ještě tenčí). Plát potřeme skořicovou pastou a srolujeme. Podélně rozkrojíme, zarolujeme a spojíme do kruhu...toto nakrojení a pletení je důležité, protože se tak promazané okraje těsta krásně dokřupava propečou….hlavně zakončení musím ještě vychytat…asi to chce grif a zručné ruce :)


 Po upletení těsto přikryjeme třeba mísou od těsta a necháme ještě cca hodinku dokynout (díky prokrojení vytékalo trochu másla, proto příště nechám dokynout srolované a po rozkrojení a spletení hned upeču).

  


Nakonec upečeme ve vyhřáté troubě na 170-180°C ... 20-25 minut.
Na mřížce pak necháme úplně vychladnout.





chytré knihy o kvásku jsem se dozvěděla, že střídání teplot při kynutí s kváskem je žádoucí, protože v kvásku je víc druhů kvasinek a každé potřebují jinou teplotu pro svůj rozvoj. No a ještě druhá moudrost z knihy - tuk zpomaluje kynutí…v tomto těstě je dost tuku, takže si recept sám žádá pomalé kynutí. Protože chci pečivo dobré a také zdravé, rozhodla jsem se zkusit toto pomalé kynutí.
 
Výhody: 
  1. Práci jsem si rozdělila, takže jsem neměla pocit, že trávím v kuchyni víc času než je zdrávo. 
  2. Nenahromadilo se tolik nádobí najednou. 
  3. Povedl se vynikající koláč a navíc je (podle odborníků) zdravější. 
Nevýhody: 
  1. Nemůžete se dočkat až bude dobrota hotová a dva dny je u nás dost moc :)
 

Moje pomocnice mi opět asistovala...
...tentokrát se pustila do hvětení těsta, chvilkama to ale vypadalo, že se s těstem trochu pere :)
 

Žádné komentáře:

Okomentovat