Muffiny

Kdo vymyslel muffiny, byl Génius!!!

Muffiny jsou ideální svačinka nejen doma, ale hlavně kamkoli ven…do školy, do práce, na hřiště, na výlet,…..

Stránky

Translate

pátek 25. března 2016

Kváskový mazanec nebo vánočka

2 opravdu velké mazance / vánočky 

160g aktivovaného žitného kvásku
500 g hladké  mouky  (já dala špaldovou)
500 g polohrubé mouky   (já dala BIO pšeničnou)
250 g jemného třtinového cukru 
citronová kůra z 1 BIO citronu + šťáva z 1/2
vanilka z poloviny lusku
1 kávová lžička soli 
100g rozinek
200g mandlí nasekaných nahrubo
250 g rozpuštěného másla + kousek na potření    
5 žloutků          
2 pol.lžíce rumu

před pečením: 2 rozšlehané bílky a 50g mandlí

Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu. Nejdříve dáme do mísy kvásek a k němu přidáme tekutiny a ostatní suroviny, mimo mouky - promícháme, přidáme mouku a hněteme alespoň 10 minut. Těsto může být trošičku lepivé, ale ne moc. Pokud je potřeba, přidáme trošku mouky.


Těsto necháme kynout přikryté víkem, pokličkou nebo igelitem na teplém místě alespoň 4 hodiny


Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly, z každého uděláme bochánek (vánočku), dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme mísou nebo dáme do igelitu a necháme ještě  hodinku v teple. 


Poté potřeme našlehaným bílkem, posypeme plátky mandlí (mandle trošku přitlačíme do těsta, aby neopadávaly.
Pečeme nejdřív cca 15 minut na 190C, pak stáhnout teplotu na 160C a péct dalších cca 30 - 50 minut podle velikosti....zkoušíme špejlí.
Hned horký mazanec / vánočku potřeme kouskem másla. Krásně se rozvoní :)


Kváskové pečivo je nutné nechat pořádně vychladnout na mřížce a krájet by se mělo ideálně po několika hodinách odpočinku....ale minimálně zcela vychladlé, aby se nezdrclo.

Pomocník se vždycky hodí :)

Žádné komentáře:

Okomentovat