Stránky

úterý 25. dubna 2017

Mrkvový dort

Korpus:
1,5 hrnku polohrubé mouky
1,5 hrnku třtinového cukru
1 hrnek namletých vlašských ořechů
1 hrnek kvalitního rostlinného oleje (já dala rýžový)
3 hrnky jemně nastrouhané mrkve (to je asi 3/4 kg)
3 vejce
4 káv. lžičky jedlé sody
2 káv. lžičky skořice

Krém:
1 vanička tvarohu
1 mascarpone nebo zakysaná smetana
2 pol.lž. třtinového vanilkového cukru
šťáva z 1 citronu
30 g másla (povolené)
dosladit medem

Čokoládová poleva
(já ji dělám s tabulky kvalitní hořké čokolády s trochou kokosového nearomatického oleje a doslazuji medem)



Vyšleháme žloutky s olejem a cukrem a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do žloutkové hmoty zamícháme ostatní suroviny, sníh nakonec.


Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 40 minut (zkoušíme špejlí). 


Než se korpus upeče, smícháme a vyšleháme všechny suroviny krému a krém dáme vychladit.
Úplně vychladlý korpus rozřízneme na 2 - 3 pláty a protřeme krémem. Nakonec dort polijeme čokoládovou polevou a dáme vychladit. 


Dort je nejlepší, když ho necháme odležet do druhého dne v lednici.


Žádné komentáře:

Okomentovat