Na 12 kousků:
150 g aktivovaného kvásku (měla jsem žitný)
100 g celozrnné špaldové mouky
50 g pohankové mouky
10 g soli
špetka kurkumy (nemusí být)
260 - 300 g odstáté vody (nejdřív cca 250 a zbytek podle
potřeby)
2 pol.lžíce kvalitního rostlinného oleje
Na potření 1 vejce
Něco na posypání – semínka, hrubá sůl, mák,…
Kvásek, 250 g vody, a třetinu mouky nejdříve opatrně rozmícháme
na kašičku, přidáme zbytek mouky, sůl, kurkumu a olej a hněteme…zbytek vody doléváme
podle potřeby, dokud nevznikne tuhé těsto, které se nelepí…dobře propracujeme. Přikryté necháme kynout (pod pokličkou, víkem nebo dáme do igelitky, těsto si udělá
teplé a vlhké prostředí, aby dobře kynulo a neosychalo…utěrka nestačí) v
pokojové teplotě 2 – 3 hod…během kynutí alespoň jednou těsto překládáme – propracujeme.
Těsto rozdělíme na čtvrtiny, z každé uděláme
váleček, který rozdělíme na třetiny = 12 stejných kousků těsta. Z každé
porce uděláme bulky, rohlíky, pletýnky,…
Pečivo naskládáme na plech s peč.papírem a necháme ještě
cca hodinu kynout a rovnou si rozpálíme troubu na 220°C. Po vykynutí dáme na dno
trouby plech s vodou, housky potřeme vajíčkem a posypeme, čím chceme. Pečeme cca
12 - 15 minut – hlídáme barvu.
Na mřížce necháme úplně vychladnout....
...skladujeme zabalené v utěrce...dobrou chuť :)
Chutí připomínají dalamánky.
Děkuji za skvělý recept. Houstičky byly moc dobré i když jsem místo celozrnné špaldové mouky, dala celozrnnou žitnou.Prostě se mi recept líbil a tak jsem musela improvizovat z toho co bylo doma :-) Daniela
OdpovědětVymazat