Muffiny

Kdo vymyslel muffiny, byl Génius!!!

Muffiny jsou ideální svačinka nejen doma, ale hlavně kamkoli ven…do školy, do práce, na hřiště, na výlet,…..

Stránky

Translate

pátek 11. března 2016

Kváskový chléb

150g aktivovaného žitného kvásku
1 káv.lžička římského kmínu (nemusí být, je hodně aromatický)
3 káv.lžičky kmínu
10g soli
240g čerstvé syrovátky, která se nashromáždila při odkapávání sýra nebo odstátou vodu
15g kvalitního rostlinného oleje
400g BIO hladké pšeničné mouky

Nemusí být, ale já přidala:
20g slunečnicových semínek
5g sezamových semínek
20g ovesných vloček


Nejdříve spojíme kvásek, tekutiny a koření. 


Přidáme mouku, případně semínka a vločky a uhněteme těsto. Podle potřeby přidáme mouku...těsto by mělo být jemné, měkké, ale nesmí se lepit k rukám. 


Uložíme ho do pomoučněné uzavřené mísy (pod pokličku nebo do igelitu), aby si vytvořilo vlhké prostředí a necháme kynout.
Máme dvě možnosti:
  • při pokojové teplotě cca 4 hodiny
  • v lednici 10 - 12 hodin + 2 hodiny při pokojové teplotě

Těsto překládáním trošku propracujeme, vytvarujeme bochník, který dáme na plech s pečícím papírem a necháme 1-2 hod.dokynout (na posledních 15 min. na sporák nad rozpálenou troubu, aby se trochu nahřál i plech s chlebem, pokud bude moc studený, chléb může prasknout po obvodu).


Rozpálíme si troubu na 220°C a dno dáme plech s vodou.
Nakynutý bochník nařízneme (bez naříznutí by mohl prasknout někde kde nechceme), potřeme vodou a dáme péct. Nejdřív necháme cca 12 minut na 220°C na barvu, potom troubu stáhneme na 180°C a dopečeme 25 - 30 minut.


Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce...


Před ochutnávači bychom ho měli uchránit dokud úplně nevychladne :)

Žádné komentáře:

Okomentovat