Muffiny

Kdo vymyslel muffiny, byl Génius!!!

Muffiny jsou ideální svačinka nejen doma, ale hlavně kamkoli ven…do školy, do práce, na hřiště, na výlet,…..

Stránky

Translate

pátek 4. března 2016

Ořechový dort s mascarpone, čokoládou a banány

S mládětem jsme se rozhodly, že uděláme dort pro tatínka a pro babičku k narozeninám, budou mít společnou oslavu, takže přece nebudeme dělat dva dorty...uděláme jeden společný, řekly jsme si. 
Do toho se ozvala kamarádka, že by potřebovala dort pro manžela, který má oslavu ve stejný den jako je ta naše. Shodly jsme se, že ořechový s čokoládou je stejně nejlepší, takže nakonec jsme stejně dělaly dorty dva :)


Zdravé suroviny jsem ani dnes nevynechala, ale je to dort, nejí se každý den a sníme jen kousek, takže si můžeme dovolit i trošičku zahřešit :) 

Nejdříve si uděláme korpusy, jakmile jsou v troubě, připravíme si krémy....já to dělám den předem - korpus pořádně vychladne, krémy se rozleží a lépe se s tím pracuje.

Na jeden dort o průměru 22-26 cm:
300g mletých ořechů (já dala směs 70% vlašské, 10% mandle, 10% lískové, 10% kešu a propašovala jsem k nim i něco slunečnicových semínek)
300g polohr.mouky
300 ml kvalitního rostlinného oleje
100g Agáve nebo jiné sladidlo
200 ml vlažné vody
špetka soli
4 vejce

Než se pustíme do těsta, rozehřejeme si troubu. Abychom nemusely použít nezdravá kypřidla, vyšleháme si pevný sníh z bílků se špetkou soli, v druhé míse vyšleháme žloutky, do kterých pomalu přidáváme sirup a vodu a šleháme dokud hmota viditelně nezesvětlá a nenabude. Do žloutkové pěny opatrně přimícháme ostatní suroviny - nejdřív tekuté, nakonec sníh z bílků. Pracujeme rychle a těsto nenecháme zbytečně ležet, jakmile je hotové hned ho dáme péct, aby nám nespadlo.
Pečeme ve formě vystlané peč.papírem asi 25 min při 180°C...zkoušíme špejlí. 

Korpus neobsahuje kypřidla, takže nijak nezvětší objem.

Čoko krém na jeden dort:
200g kvalitní čokolády
1 vrchovatá pol.lžíce kokosového oleje 
1 pol.lžíce kakaového másla (nemusí být)
1-2 pol.lžíce třtinového cukru
100 ml smetany ke šlehání
250g Mascarpone (opravdové kvalitní, s náhražkou to moc nejde, nemá správnou konzistenci ani chuť)
podle potřeby dochutit rumíčkem a dosladit Agáve sirupem nebo jiným sladidlem

Čokoládu s cukrem, kokosovým olejem a kakaovým máslem opatrně a pomalu rozpustíme ve vodní lázni, nakonec vmícháme smetanu. Když je hmota hladká, odstavíme a za občasného promíchání necháme vychládnout. Vychladlou, ale ještě tekutou čokoládovou hmotu přidáme k mascarpone a promícháme - nešlehat!!! mascarpone by ztratilo svou pevnou konzistenci a místo krému bychom měli omáčku :) Podle potřeby dosladíme, přidáme rumíček a dáme vychladit. Před použitím je potřeba krém vyndat z lednice alespoň hodinu dopředu, jinak nepůjde mazat, jak bude ztuhlý.

Banánový krém na jeden dort:
1 opravdu dobře zralý banán
50 ml smetany ke šlehání
150g Mascarpone (opravdové kvalitní, s náhražkou to moc nejde, nemá správnou konzistenci ani chuť)
1 pol lžíce Chia semínek

Banány rozmačkané vidličkou, mascarpone a šlehačkou spojíme, vmícháme semínka a krém dáme vychladit....opět pozor na mascarpone, aby neztratilo svou pevnost! Tento krém stačí vytáhnout z lednice cca půl hodiny před použitím.

Dortík může být jen s ořechovým korpusem a čokoládovým krémem nebo s oběma....jak kdo chce. V receptech na krémy je množství na jeden dort s oběma krémy, takže pokud budete dělat třeba jen čokoládový, udělejte raději půl dávky navíc.

Do dortů, které jsou na fotkách jsem udělala jeden ořechový korpus, jako další vrstvu jsem upekla poloviční dávku tohoto piškotového korpusu a použila jsem i vrstvu kukuřičných piškotů. Střídala jsem jednotlivé vrstvy a krémy.

Vychytávka: Abych si nezapatlala podložku, která zůstane pod dortem, nastříhám si pásky pečícího papíru, který dám jen takto po okrajích...až je dort hotový, opatrně je vytáhnu :)
Ozdoby na dortech:
ořechy
kandované třešně 
ovesná medová kolečka pocákaná čokoládou
kukuřičné tyčinky namočené v čokoládě 
špaldové křupky obalené v čokoládě a zasypané mletými oříšky
Použila jsem čokoládovou hmotu na krém...tím se trochu čokolády do krému odebralo, ale nijak mu to nevadilo :) 

Malá pomocnice v akci :)

TIP: když nám zůstanou krémy, odkrojky, ozdoby....všechno dám do kelímků, pokud je třeba přidám pár piškotů :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat