Muffiny

Kdo vymyslel muffiny, byl Génius!!!

Muffiny jsou ideální svačinka nejen doma, ale hlavně kamkoli ven…do školy, do práce, na hřiště, na výlet,…..

Translate

sobota 23. ledna 2016

Zavařované Dýňové zelí



Na 5 sklenic:

5 kg očištěné klasické gigantické dýně 
(používaná na Halloween)
10 pol. lžic sůl
0,5 l ocet






Oloupanou dýni nastrouháme, prosolíme a přelijeme octem (množství se odvíjí od velikosti dýně). Se solí a octem opatrně, nechceme dýni příliš ochutit, sůl a ocet jsou spíše konzervanty.  Prosolenou dýni s octem necháme odpočinout minimálně 3 hodiny, ale nejlépe do druhého dne. Rukama lehce vymačkáme přebytečnou tekutinu a dáme na cca 10 minut dusit. Ještě horké pěchujeme do sklenic a sterilizujeme (stačí chviličku, aby se chytlo víčko). Já to dělám tak, že naplno vyhřěji troubu, do pekáče s trochou vody (aby sklenice stály tak 5 cm ve vodě) naskládám sklenice, nechám 10-15 min. a vyskládám dnem vzhůru.


Takto zavařené Dýňové zelí vydrží i několik let, jen barva se trochu mění. 
Použití: Dýňové zelí s pečínkou a domácím knedlíkem.