Muffiny

Kdo vymyslel muffiny, byl Génius!!!

Muffiny jsou ideální svačinka nejen doma, ale hlavně kamkoli ven…do školy, do práce, na hřiště, na výlet,…..

Translate

pátek 25. listopadu 2016

Žitné kváskové dalamánky

180g aktivovaného žitného kvásku
200g celozrnné žitné mouky
300g pšeničné hladké mouky
100ml odstáté vody
300ml mléka (kravské nebo rostlinné)
4 pol.lž. třtinového cukru
pár kapek citronové šťávy (pro lepší kvašení)
sůl (cca 5g), kmín - drcený do těsta, celý na posyp



Smícháme kvásek, tekutiny, cukr, sůl a drcený kmín, promícháme a přidáme mouku. Propracujeme těsto a necháme ho v uzavřené nádobě kynout 3 - 5  hodin (podle teploty v místnosti).





Vykynuté těsto propracujeme (podle potřeby zapracujeme trochu mouky a vytvarujeme dalamánky, které naskládáme na plech s pečícím papírem. Přikryté (já dávám celý plech do igelitu, aby zůstala vlhkost uvnitř) necháme ještě hodinu dokynout. 




Dalamánky potřeme slanou vodou, posypeme kmínem a pečeme na 200°C dozlatova.
Na mřížce necháme dalamánky dostatečně zchládnout.