Muffiny

Kdo vymyslel muffiny, byl Génius!!!

Muffiny jsou ideální svačinka nejen doma, ale hlavně kamkoli ven…do školy, do práce, na hřiště, na výlet,…..

Translate

sobota 11. března 2017

Kváskové buchty - Honzovky


150 g vlažného mléka (může být rostlinné)
250 g aktivovaného žitného kvásku
1 vejce
50 g rozpuštěného másla
šťáva z 1/2 citronu
kůra z 1 BIO citronu
40 g třtinového cukru
1 třtinový vanilkový cukr
430 g hladké mouky (já dávám 330g špaldové a 100g ječné)
špetka soli
2 káv.lž. kurkumy


náplň: 
marmeláda, povidla, mák, tvaroh + rozinky,...

na potření: 
10g rozpuštěného másla
necelá pol.lž. třtin.cukru
2 pol.lž. rumu



Do kvásku vmícháme všechny suroviny mimo mouky. K tomuto těstíčku přidáváme mouku a uhněteme hladké těsto. Těsto necháme 3 - 4 hodiny přikryté kynout (doba kynutí se odvíjí od teploty, ve které kyne). 


Nakynuté těsto prohněteme, rozválíme na silnější plát a vykrájíme potřebné množství čtverečků (koleček), které naplníme a pořádně zabalíme, aby náplň nevytekla. Toto je fáze pro malé pomocníky :)


Takto naplněné buchty lehce namočíme do rozpuštěného másla, které rozetřeme po celém jejím povrchu (aby se neslepily) a klademe do máslem vymazaného pekáčku. Na pekáčku necháme ještě 1/2 až 1 hodinu dokynout. Různé náplně se pečou jinak dlouho, proto je lepší je nedávat do jednoho pekáčku.


Troubu rozehřejeme na 220°C a až dáme buchty do trouby, stáhneme na 180°C a pečeme 20-25 min. Ihned po upečení buchty potřeme máslem s cukrem a rumem...úžasně se to rozvoní. Až buchty lehce zchládnou a vsáknou máslo, vyklopíme na mřížku a necháme pořádně vychladnout :)