Muffiny

Kdo vymyslel muffiny, byl Génius!!!

Muffiny jsou ideální svačinka nejen doma, ale hlavně kamkoli ven…do školy, do práce, na hřiště, na výlet,…..

Stránky

Translate

úterý 19. ledna 2016

Vanilkový lusk, co s ním?




Jak zužitkovat celý vanilkový lusk


Nejcennější součástí vanilkového lusku je jeho obsah – dřeň, která je tvořená drobnými černými zrníčky. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, tupou stranou nože zrníčka vyškrábeme z obou polovin lusku a vmícháme do svých oblíbených jídel. Jeden středně velký vanilkový lusk přitom vystačí na 0,5 – 1 kg těsta, krému apod.


Slupka, která nám po vyškrabání dřeně zbude, stále obsahuje nezanedbatelné aroma. Je možno ji vyvařit v pudinku, svařáku, horkém mléce. Ze slupek si také můžete vyrobit domácí vanilkový cukr. Stačí jich vložit do sklenice s moučkových nebo krupicovým cukrem a uzavřít. Vanilka po několika týdnech cukr provoní nádhernou vůní. Slupky, nebo celé rozříznuté lusky můžeme také použít na výrobu domácího vanilkového extraktu. Použijte alespoň 3 lusky na 100ml alkoholu a nechte macerovat 6-30 týdnů.


Jak vanilku skladovat

Vanilkové lusky se dodávají ve vakuovaném balení, kde zůstávají čerstvé až dva roky. Po rozbalení skladujeme vanilkové lusky nejlépe v zavřené skleněné nádobě, kterou občas odvětráme. Vanilku uchováváme při pokojové teplotě, ne v ledničce, protože nízká teplota vede k vysrážení vanilinu a aromatických olejů na povrchu lusku v podobě malých krystalků. Po opětovném umístění do pokojové teploty se krystalky rozpustí.

Více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat