Jak zužitkovat celý vanilkový lusk
Nejcennější
součástí vanilkového lusku je jeho obsah – dřeň, která je tvořená
drobnými černými zrníčky. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, tupou stranou nože
zrníčka vyškrábeme z obou polovin lusku a vmícháme do svých oblíbených jídel.
Jeden středně velký vanilkový lusk přitom vystačí na 0,5 – 1 kg těsta, krému
apod.
Slupka, která nám po vyškrabání dřeně zbude, stále obsahuje nezanedbatelné aroma. Je možno ji vyvařit v pudinku, svařáku, horkém mléce. Ze slupek si také můžete vyrobit domácí vanilkový cukr. Stačí jich vložit do sklenice s moučkových nebo krupicovým cukrem a uzavřít. Vanilka po několika týdnech cukr provoní nádhernou vůní. Slupky, nebo celé rozříznuté lusky můžeme také použít na výrobu domácího vanilkového extraktu. Použijte alespoň 3 lusky na 100ml alkoholu a nechte macerovat 6-30 týdnů.
Jak vanilku skladovat
Vanilkové lusky se dodávají ve vakuovaném balení, kde zůstávají čerstvé až dva roky. Po rozbalení skladujeme vanilkové lusky nejlépe v zavřené skleněné nádobě, kterou občas odvětráme. Vanilku uchováváme při pokojové teplotě, ne v ledničce, protože nízká teplota vede k vysrážení vanilinu a aromatických olejů na povrchu lusku v podobě malých krystalků. Po opětovném umístění do pokojové teploty se krystalky rozpustí.Více ZDE
Žádné komentáře:
Okomentovat