500 g hladké špaldové mouky
500 g celozrnné špaldové mouky
250 g jemného třtinového cukru
citronová kůra z 1 citronu (chemicky neošetřený!!!)
vanilka z poloviny lusku
1 kávová lžička soli
100g rozinek
200g mandlí nasekaných nahrubo
250 g másla + kousek na potření
5 žloutků + 3 bílky
1 lžíce rumu
60 g čerstvého droždí
Muškátový oříšek (nemusí být)
před pečením: 2 rozšlehané bílky a 50g mandlí
Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu.
Nejdříve si připravíme kvásek: do vlažného mléka dáme lžičku cukru, přidáme droždí, zamícháme, zasypeme troškou hladké mouky a necháme kynout.
Máslo rozehřejeme a necháme vychladnout.
Do mísy dáme nejdříve sypké suroviny, pak tekuté a nakonec mandle a rozinky. Vypracujeme tužší těsto (musíme dobře propracovat, dokud se nepřestane lepit na stěnu mísy).
Těsto necháme kynout na teplém místě alespoň hodinu.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, z každého uděláme bochánek (vánočku), dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodinky na teple.
Poté potřeme našlehaným bílkem, posypeme plátky mandlí.
Pečeme nejdřív cca 10 minut na 190C, pak stáhnout teplotu na 160C a péct dalších cca 40 - 50 minut....zkoušíme špejlí. Na dno trouby můžeme dát 2 dcl vody, aby se předešlo vysušení.
Hned na horký mazanec / vánočku dáme kousek másla a celý ho mírně potřeme. Krásně se rozvoní :)
S dobrou pomocnicí to jde samo :)
Žádné komentáře:
Okomentovat