Na 5 sklenic:
5 kg očištěné klasické gigantické dýně
(používaná na Halloween)
10 pol. lžic sůl
0,5 l ocet
Oloupanou dýni nastrouháme, prosolíme a přelijeme octem (množství se odvíjí od velikosti dýně). Se solí a octem opatrně, nechceme dýni příliš ochutit, sůl a ocet jsou spíše konzervanty. Prosolenou dýni s octem necháme odpočinout minimálně 3 hodiny, ale nejlépe do druhého dne. Rukama lehce vymačkáme přebytečnou tekutinu a dáme na cca 10 minut dusit. Ještě horké pěchujeme do sklenic a sterilizujeme (stačí chviličku, aby se chytlo víčko). Já to dělám tak, že naplno vyhřěji troubu, do pekáče s trochou vody (aby sklenice stály tak 5 cm ve vodě) naskládám sklenice, nechám 10-15 min. a vyskládám dnem vzhůru.
Takto zavařené Dýňové zelí vydrží i několik let, jen barva se trochu mění.
Použití: Dýňové zelí s pečínkou a domácím knedlíkem.
Žádné komentáře:
Okomentovat