500 - 550g hladké mouky (já použila špaldovou, kdy cca třetina byla celozrnná)
200g rozpuštěného másla
250g mléka
75g třtinového cukru moučka
2 žloutky (bílek na potření)
1 vejce
Citronová kůra z 1 BIO citronu
Citronová šťáva z 1/2 citronu
Špetka soli
Panáček rumu
Náplně:
Množství náplní je vždy na poloviční dávku těsta...vždy peču alespoň dva druhy :)
Tvarohová
250g měkkého tvarohu
30g změklého másla
1 žloutek
moučkový cukr, citronová šťáva a kůra dle chuti
2 pol.lž. mletých mandlí
Vše vyšlehat a nechat v chladu uležet. Na dozdobení rozinky.
Povidlová
300g povidel (nejlépe domácí)
2 pol.lž.rumu
citronová kůra z 1/2 BIO citronu
2 káv.lž. mleté skořice
1 pol.lž povoleného másla
Vše vyšlehat a nechat v chladu uležet. Na dozdobení plátky mandlí.
Další možné náplně:
Hrušková povidla, marmeláda, maková náplň,...jak kdo má rád :)
No a kdo má rád, udělá i posypku :)
Ke kvásku přidáme všechny suroviny kromě mouky a vymícháme těstíčko. Do těstíčka zapracujeme mouku a pořádně vyhněteme do hladkého těsta. Připravené těsto necháme přikryté vykynout cca 4 hodiny. Na přikrytí použijeme něco neprodyšného (poklice, víko, igelit,...), aby těsto nevysychalo.
Nakynuté těsto rozdělíme na bochánky, ze kterých na plechu s pečícím papírem vytvarujeme koláčky. Používám na to skleničku nebo kelímek, podle velikosti, kterými rozmáčknu bochánek a pak prsty případně dotvaruji. Takto připravené, nenaplněné koláčky necháme ještě hodinku dokynout.
Okraje vykynutých koláčků potřeme rozšlehaným bílkem, naplníme oblíbenou náplní a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C asi 20-25 min. podle velikosti koláčků.
Z tohoto množství těsta dělám 24 větších nebo až 36 malých koláčků.
Prosím, koľko ml je panák rumu?
OdpovědětVymazatPřiměřeně��40ml velkej malej 20ml
Vymazat