300g celozrnné ječné mouky (může být i jiná)
300g polohrubé pšeničné mouky BIO
250g vody (odstáté)
250g mléka (já dávám rostlinné)
1 vejce
50g kakaového másla (rozpustit) může být i klasické máslo
100g třtinového cukru
100g medu
100g sušeného ovoce (já dala rozinky a meruňky)
100g oříšků (já dala vlašské a lískové)
rum
citronové šťáva z 1/2 citronu
nepražené kakao na obarvení části těsta (nemusí být)
Nejdříve smícháme kvásek z vodou a ječnou moukou, s pár kapkami citronové šťávy a kávovou lžičkou cukru.
Pořádně zamícháme a neprodyšně přikryté, aby těsto nevysychalo, necháme asi hodinu v pokojové teplotě. Potom přidáme ostatní suroviny, prohněteme a nandáme do formy (pokud chceme, můžeme část těsta obarvit kakaem). Pokud nemáte silikonou formu, bude potřeba formu vymazat a vysypat. Neprodyšně přikryté, aby těsto nevysychalo, necháme ještě 2-3 hodiny nakynout.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi hodinu (zkoušíme špejlí).
Kváskové
pečivo je nutné nechat pořádně vychladnout na mřížce a krájet by se
mělo ideálně po několika hodinách odpočinku....ale minimálně zcela
vychladlé, aby se nezdrclo.
Kvásková bábovka není lehounká a nadýchaná...je to spíš sytá
svačinka pevné (spíš chlebové) konzistence. Je prostě úplně jiná, trošku připomíná mazanec a hlavně je výborná!
Velkou výhodou také je, že i po třech dnech byla pořád stejná...nevysychá a netvrdne.
No a naše mládě mělo vydatnou svačinku na několik dní, což jí vůbec nevadilo, protože jí hodně chutnala :)
Velkou výhodou také je, že i po třech dnech byla pořád stejná...nevysychá a netvrdne.
No a naše mládě mělo vydatnou svačinku na několik dní, což jí vůbec nevadilo, protože jí hodně chutnala :)
Žádné komentáře:
Okomentovat