500g mléka (teplé)
40g kokosového oleje (rozehřát)
2 káv.lžičky citronové šťávy
60g medu
špetka soli
100g ovesných vloček
500g hladké mouky (já dala napůl ječnou a BIO pšeničnou celozrnnou)
zavařené meruňky (300g) ideálně domácí :)
300g sušených švestek
Drobenka:
100g celozrnné ječné mouky (nebo jiné)
30g kokosového oleje
30g třtinového cukru
2 pol.lžíce medu
skořice
Do kvásku přidáme tekuté suroviny, promícháme a přidáme sypké suroviny. Těsto lehce propracujeme a přikryté (pod pokličkou, pod víkem nebo v igelitu) necháme kynout 2 hodiny.
Když těsto kyne přecedíme si meruňky a do vykapané šťávy namočíme švestky (alespoň na hodinu a pak také necháme okapat) a připravíme si posypku...
Vykynuté těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem, poklademe ovoce, posypeme posypkou a zabalené v igelitu necháme ještě hodinou v teple kynout.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C 10 minut a pak stáhneme na 180°C a pečeme dalších cca 40 minut.
Kváskové pečivo je nutné nechat pořádně vychladnout na mřížce a krájet by se mělo ideálně po několika hodinách odpočinku....ale minimálně zcela vychladlé, aby se nezdrclo.
Nečekejte lehký koláč jako je při použití kypřícího prášku...je to spíš sytá svačinka pevné (spíš chlebové) konzistence. My si pochutnali a mládě bylo nadšené :)
Žádné komentáře:
Okomentovat