1 kg kuřecích nebo krůtích prs
1 dcl studené vody
15 - 20 g soli
1 polévková lžíce medu
1 - 2 polévkové lžíce pasty z Medvědího česneku
Maso si nakrájíme na kostky cca 1x1 cm, přidáme, vodu,
sůl, med a pastu z Medvědího česneku.
Všechno pořádně rukou promícháme a dáme v uzavřené nádobě na 24 hodin do lednice. Během 24 hod.maso rukou alespoň 2x prohněteme a promícháme.
Asi 200g masa rozmixujeme a opět pořádně promícháme se zbytkem masa.
Šunkovar vyložíme sáčkem (já používám sáček na pečení) a po částech vrstvíme a pořádně pěchujeme maso. Šunkovar uzavřeme a vložíme do hrnce s vřelou vodou - hladina vody musí být do výše masa v šunkovaru. Vaříme 2 hodiny při cca 80° = voda jen trochu probublává, ale nevaří.
Po uvaření, necháme šunku ještě další 2 hodiny v šunkovaru schládnout a pak už nic nebrání ji ochutnat.....
Jednou zkusíš, nechceš jinak :)
Ta šunkoa vypadá skvěle. Já jsem ji připrovavala v novém šunkovaru.
OdpovědětVymazat