2 střední mrkve
2 menší petržele
celer (stejné množství jako mrkve)
2 střední cibule najemno
cca 1 litr zeleninový vývar / voda
0,05 - 0,1 l rostlinné smetany
kvalitní rostlinný olej (já použila řepkový lisovaný za studena)
má oblíbená kombinace: kurkuma, celý kmín, sůl (Himalájská :)
Krutonky:
kváskový rohlík nakrájený na kostky, pokapaný olivovým olejem a opečený dozlatova v rozpálené troubě
Brokolici rozebereme na růžičky, pár malých růžiček odložíme, košťál oloupeme a nakrájíme na kousky stejně velké jako nakrájená kořenová zelenina.
Na rozpáleném oleji krátce orestujeme kořenovou zeleninu, přidáme cibuli a nakrájený košťál a společně opět orestujeme.
Přidáme zázvor a koření, necháme rozvonět a zalijeme vývarem. Necháme povařit do měkka.
Mezi tím si zblanžírujeme odložené růžičky brokolice a připravíme krutonky.
Do vroucí osolené vody dáme růžičky, povaříme asi 3 minutky, slijeme do síta a síto dáme od připravené mísy z vodou a ledem, ve kterém necháme schladit a scedíme.
Uvařenou polévku rozmixujeme, přidáme smetanu, dochutíme a odstavíme z plotny.
Při servírování vložíme do polévky zblanžírované růžičky
a podáváme s krutonky.
Dobrou chuť :)
Žádné komentáře:
Okomentovat