200g syrovátky nebo vody
30g oleje
100g žitné mouky
350g špaldové (pšeničné) mouky
8g soli
4 - 5 str.česneku + kapka oleje
1 káv.lž. koriandru
1 káv.lž. drceného kmínu
1 káv.lž. kurkumy
Nejdříve si na kapce oleje zpěníme rozmačkaný česnek a necháme zchládnout.
Do kvásku si dáme tekutiny, koření a česnek a rozmícháme. Do připraveného těstíčka přidáváme mouku (podle potřeby můžeme přidat) a hněteme dokud nevznikne pevnější nelepivé těsto.
Těsto necháme asi 4 hodiny kynout (doba kynutí se odvíjí od teploty, ve které kyne).
Těsto necháme asi 4 hodiny kynout (doba kynutí se odvíjí od teploty, ve které kyne).
Vykynuté těsto lehce prohněteme a vytvarujeme bochník, který
dáme na plech s pečícím papírem a zakryté mísou necháme ještě 1-2 hodiny
dokynout. Po dokynutí nařízneme, aby nepraskal, potřeme slanou vodou.
Pečeme v předehřáté troubě na 220°C 8-10 min a pak stáhneme teplotu na 170°C a dopečeme ještě 25-30 minut.
Upečený chléb necháme na mřížce pořádně vychladnout a uchováváme v plátěné utěrce.
Žádné komentáře:
Okomentovat