Muffiny

Kdo vymyslel muffiny, byl Génius!!!

Muffiny jsou ideální svačinka nejen doma, ale hlavně kamkoli ven…do školy, do práce, na hřiště, na výlet,…..

Stránky

Translate

sobota 11. března 2017

Kváskové buchty - Honzovky


150 g vlažného mléka (může být rostlinné)
250 g aktivovaného žitného kvásku
1 vejce
50 g rozpuštěného másla
šťáva z 1/2 citronu
kůra z 1 BIO citronu
40 g třtinového cukru
1 třtinový vanilkový cukr
430 g hladké mouky (já dávám 330g špaldové a 100g ječné)
špetka soli
2 káv.lž. kurkumy


náplň: 
marmeláda, povidla, mák, tvaroh + rozinky,...

na potření: 
10g rozpuštěného másla
necelá pol.lž. třtin.cukru
2 pol.lž. rumu



Do kvásku vmícháme všechny suroviny mimo mouky. K tomuto těstíčku přidáváme mouku a uhněteme hladké těsto. Těsto necháme 3 - 4 hodiny přikryté kynout (doba kynutí se odvíjí od teploty, ve které kyne). 


Nakynuté těsto prohněteme, rozválíme na silnější plát a vykrájíme potřebné množství čtverečků (koleček), které naplníme a pořádně zabalíme, aby náplň nevytekla. Toto je fáze pro malé pomocníky :)


Takto naplněné buchty lehce namočíme do rozpuštěného másla, které rozetřeme po celém jejím povrchu (aby se neslepily) a klademe do máslem vymazaného pekáčku. Na pekáčku necháme ještě 1/2 až 1 hodinu dokynout. Různé náplně se pečou jinak dlouho, proto je lepší je nedávat do jednoho pekáčku.


Troubu rozehřejeme na 220°C a až dáme buchty do trouby, stáhneme na 180°C a pečeme 20-25 min. Ihned po upečení buchty potřeme máslem s cukrem a rumem...úžasně se to rozvoní. Až buchty lehce zchládnou a vsáknou máslo, vyklopíme na mřížku a necháme pořádně vychladnout :)


Žádné komentáře:

Okomentovat