500g brokolice
2 mrkve
cca 10 cm pórku
cca 2 cm zázvoru
hrst ovesných vloček
vývar nebo voda
cca 0,1 l plnotučného mléka
kvalitní rostlinný olej
sůl
kurkuma
drcený kmín
čerstvá petrželka
Kváskové kapání
cca 5 lžic aktivovaného kvásku (měla jsem žitný)
špaldová mouka (může být i jiná)
1 vejce
kapka mléka
sůl
pažitka
Začneme kapáním:
kvásek spojíme s ostatními surovinami a necháme na teplém místě. Konzistence je prostě tak akorát, ani řídké tekoucí těsto, ale ani husté, které si drží tvar.
mrkev, petržel a košťál z brokolice orestujeme asi 2-3 minutky na rozpáleném oleji, přidáme pórek, zázvor a koření a ještě trošku orestujeme, zalijeme vývarem, přidáme růžičky brokolice a vaříme. Když je zelenina poloměkká, přidáme ovesné vločky, promícháme a z těstíčka do probublávající polévky lžičkou škrabeme co nejmenší kapání. kapání se hodně nafoukne, jsou z toho spíš takové knedlíčky.
Provaříme ještě asi 8 minutek (podle velikosti kapání - knedlíčků).
Hotovou polévku posypeme petrželkou a zakapeme kvalitním rostlinným, za studena lisovaným olejem :)
To moje mládě se olizovalo až za ušima...pořád si přidávala ty kváskové knedlíčky :)
No to je krása a požitek pro oči a natož pak pro jazyk! Vyzkouším taky, děkuji za novou inspiraci!
OdpovědětVymazatDěkuji za uznání... Kvásku jsem totálně propadla a chci ho používat a šířit co to půjde :) protože je to s ním všechno tak dobré, tak zdravé a tak jednoduché! :)
VymazatPS: za inspiraci a hlavně nadšení, které jsem si od Vás odnesla děkuji já Vám! :)
Vymazat