160g aktivovaného žitného kvásku
500 g hladké mouky (já dala špaldovou)
500 g polohrubé mouky (já dala BIO pšeničnou)
250 g jemného třtinového cukru
citronová kůra z 1 BIO citronu + šťáva z 1/2
vanilka z poloviny lusku
1 kávová lžička soli
100g rozinek
200g mandlí nasekaných nahrubo
250 g rozpuštěného másla + kousek na potření
5 žloutků
2 pol.lžíce rumu
před pečením: 2 rozšlehané bílky a 50g mandlí
Všechny suroviny by měly mít
stejnou teplotu. Nejdříve dáme do mísy kvásek a k němu přidáme tekutiny a ostatní suroviny, mimo mouky - promícháme, přidáme mouku a hněteme alespoň 10 minut. Těsto může být trošičku lepivé, ale ne moc. Pokud je potřeba, přidáme trošku mouky.
Těsto necháme kynout přikryté víkem, pokličkou nebo igelitem na teplém
místě alespoň 4 hodiny.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva
díly, z každého uděláme bochánek (vánočku), dáme na plech s pečícím papírem,
přikryjeme mísou nebo dáme do igelitu a necháme ještě hodinku v teple.
Poté potřeme našlehaným bílkem,
posypeme plátky mandlí (mandle trošku přitlačíme do těsta, aby neopadávaly.
Pečeme nejdřív cca 15 minut na
190C, pak stáhnout teplotu na 160C a péct dalších cca 30 - 50 minut podle velikosti....zkoušíme
špejlí.
Hned horký mazanec / vánočku potřeme kouskem másla. Krásně se rozvoní :)
Kváskové pečivo je nutné nechat pořádně vychladnout na mřížce a krájet
by se mělo ideálně po několika hodinách odpočinku....ale minimálně zcela
vychladlé, aby se nezdrclo.
Pomocník se vždycky hodí :)
Žádné komentáře:
Okomentovat