1 káv.lžička římského kmínu (nemusí být, je hodně aromatický)
3 káv.lžičky kmínu
10g soli
240g čerstvé syrovátky, která se nashromáždila při odkapávání sýra nebo odstátou vodu
15g kvalitního rostlinného oleje
400g BIO hladké pšeničné mouky
Nemusí být, ale já přidala:
20g slunečnicových semínek
5g sezamových semínek
20g ovesných vloček
Nejdříve spojíme kvásek, tekutiny a koření.
Přidáme mouku, případně semínka a vločky a uhněteme těsto. Podle potřeby přidáme mouku...těsto by mělo být jemné, měkké, ale nesmí se lepit k rukám.
Uložíme ho do pomoučněné uzavřené mísy (pod pokličku nebo do igelitu), aby si vytvořilo vlhké prostředí a necháme kynout.
Máme dvě možnosti:
Máme dvě možnosti:
- při pokojové teplotě cca 4 hodiny
- v lednici 10 - 12 hodin + 2 hodiny při pokojové teplotě
Těsto překládáním trošku propracujeme, vytvarujeme bochník, který dáme na plech s pečícím papírem a necháme 1-2 hod.dokynout (na posledních 15 min. na sporák nad rozpálenou troubu, aby se trochu nahřál i plech s chlebem, pokud bude moc studený, chléb může prasknout po obvodu).
Rozpálíme si troubu na 220°C a dno dáme plech s vodou.
Nakynutý bochník nařízneme (bez naříznutí by mohl prasknout někde kde nechceme), potřeme vodou a dáme péct. Nejdřív necháme cca 12 minut na 220°C na barvu, potom troubu stáhneme na 180°C a dopečeme 25 - 30 minut.
Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce...
Před ochutnávači bychom ho měli uchránit dokud úplně nevychladne :)
Žádné komentáře:
Okomentovat