200g odstáté vody (část můžeme nahradit syrovátkou, která odkapala při přípravě sýru)
20g rostlinného oleje (já dala olivový)
350g mouky (já dala 100g celozrnné pšeničné, 100g hladké pšeničné, 100g celozrnné žitné a 50g cizrnové)
50g ovesných vloček
2 střední mrkve (nastrouhané najemno)
něco semínek (já použila chia, lněné a slunečnicové)
1 káv.lžička koriandru
2 káv.lžičky mletého kmínu
6g soli
Na posyp celý kmín
Do kvásku vmícháme tekutiny a vše mimo mouky. Až vznikne hladké těstíčko, zapracujeme mouky a uhněteme. Mouku a vodu přidáme podle potřeby. Mouka může být i jednoho druhu, já ráda mouky míchám, každá má jiné přednosti a vznikají zajímavé chutě.
Těsto necháme asi 4 hodiny kynout (doba kynutí se odvíjí od teploty, ve které kyne). Vykynuté těsto lehce prohnětneme a vytvarujeme bochník, který dáme na plech s pečícím papírem a zakryté mísou necháme ještě 1-2 hodiny dokynout. Po dokynutí nařízneme, aby nepraskal, potřeme slanou vodou a posypeme kmínem.
Pečeme v předehřáté troubě na 220°C 8-10 min a pak stáhneme teplotu na 170°C a dopečeme ještě 25-30 minut.
Upečený chléb necháme na mřížce pořádně vychladnout a uchováváme v plátěné utěrce.
Žádné komentáře:
Okomentovat